Opletten geblazen: grote groepen kinderen weer onderweg naar school

De scholen zijn weer begonnen. VVN adviseert ouders van brugklassers: oefen samen de route naar de nieuwe school.

Maandag 28 augustus beginnen de Zeeuwse scholen weer aan het nieuwe schooljaar. Op vele plaatsen kan je niet meer heen om de bekende spandoeken en posters met de boodschap ‘De scholen zijn weer begonnen’. Het is nog steeds nodig om automobilisten te wijzen op de kinderen die weer onderweg gaan naar school. Dit belang wordt ook ingezien door gemeenten. Maar liefst 85% (landelijk) van de gemeenten doet mee aan de campagne met de spandoeken en de posters. Ook zien steeds meer bedrijven de urgentie om hier aandacht aan te besteden.

De VVN-campagne De scholen zijn weer begonnen is dus meer nodig dan ooit. Niet alleen voor de kinderen van de basisscholen maar zeker ook voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs.

In de eerste weken van het schooljaar vinden er twee keer zoveel ongevallen plaats in het verkeer onder brugklassers*. Behalve dat de scholieren de nieuwe route en dus ook de gevaren op de weg niet kennen hebben ze vaak weinig ervaring in het verkeer. Daarnaast hebben zij hun impulsen nog niet goed onder controle en zien daardoor weinig risico’s. Ook het groeiende gebruik van de smartphone op de fiets is een oorzaak. 

Bekijk hier ook het item op omroep Zeeland.

*Bron; Letsel Informatie Systeem (LIS) van VeiligheidNL 2011-2015