Check regelmatig je snelheid!

Campagne 'Hou je aan de snelheidslimiet' van start

Een paar kilometer te hard rijden lijkt onschuldig, maar het verhoogt de kans op een ongeluk met letsel of dodelijke afloop aanzienlijk. Zeker in de bebouwde kom waar je regelmatig in onverwachte verkeerssituaties terechtkomt. En waar je vaak te maken hebt met kwetsbare verkeersdeelnemers, zoals kinderen, ouderen en fietsers. Check daarom, uiteraard wel met aandacht voor de weg, regelmatig je snelheid. Zo rijd je nooit ongemerkt te hard.

De campagne

De campagne ‘Hou je aan de snelheidslimiet’ is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu en zijn campagnepartners, waaronder Veilig Verkeer Nederland. De campagne spreekt de automobilist aan op zijn verantwoordelijkheid voor zijn eigen veiligheid en die van anderen. Hierdoor moet het aantal automobilisten dat te hard rijdt binnen de bebouwde kom verminderen. Vooral op 30 en 50 kilometerwegen.

Buurtactie snelheid

Is snelheid een probleem in jouw buurt? Kom samen met je buurtgenoten in actie voor een verkeersveiligere buurt. Veilig Verkeer Nederland heeft tien buurtacties die passen bij verschillende verkeersproblemen. Misschien is een remwegdemonstratie of snelheidsmeting iets voor jou? Bekijk onze buurtacties.

Wist je dat?

  • Ongeveer 1 op de 3 dodelijke verkeersongelukken komt door te hoge snelheid?
  • Als iedereen in Nederland zich aan de snelheidslimiet houdt we 25-30% minder letselslachtoffers hebben?
  • Jaarlijks ongeveer 10 voetgangers en fietsers overlijden door overtredingen van 10-15 km boven de limieten van 30 en 50 km/u? Zo'n 200 mensen komen zwaargewond in het ziekenhuis.
  • Een botsing met 50 km/u gelijk staat aan een val van 10 meter? Dit is bijvoorbeeld vanaf de 3e verdieping van een flatgebouw.
  • De remweg niet verkort wordt met ABS maar de auto alleen beter bestuurbaar houdt?