‘’Mensen zouden meer doordrongen moeten worden van de gevaren in het verkeer.’’

Niek Joosse (28 jaar), een relatief jonge vrijwilliger voor Veilig Verkeer Nederland, Steunpunt Zeeland. Tegen het einde van zijn opleiding op de Universiteit Rotterdam was hij op zoek naar een plek waar hij ervaring kon opdoen. Tijdens deze zoektocht kwam hij een vacature tegen voor ondersteunend vrijwilliger op het Steunpunt Zeeland, deze vacature sprak hem wel aan en hij heeft hier op gereageerd. Niek is in april 2016 begonnen als vrijwilliger voor VVN. Wij waren nieuwsgierig naar zijn ervaringen als vrijwilliger.

Hoe heb je het vrijwilligerswerk ervaren?

Ik vond het heel leuk om vrijwilliger te zijn voor VVN. Een groot voordeel is dat het elke dag anders is; het is heel afwisselend werk. Ik heb geholpen bij het verkeersexamen in Souburg waar ik de kinderen in de goede richting wees tot het schrijven van een rapport, dit zijn twee heel verschillende dingen. Maar dat maakt het werken voor VVN ook zo leuk. Bovendien staat vrijwilligerswerk goed op je CV. Ik heb gemerkt dat het zeker helpt bij het vinden van een baan. Je doet namelijk veel ervaring op met vrijwilligerswerk, die nodige ervaring heb ik zeker opgedaan bij VVN.

Voelde jij je gewaardeerd bij VVN?

Zeker, ik heb echt het idee gehad dat de mensen van VVN blij waren met het werk wat ik leverde. Ik hoorde het ook vaak, dus gewaardeerd voelde ik me zeker wel. Als het werk goed was werd dit ook aangegeven. Als het minder was ook, maar dan wel op een positieve manier.

Wat heb je geleerd tijdens je periode bij VVN als vrijwilliger?

Ik heb vooral mijn communicatievaardigheden verbeterd. Ik ben met de Bob-tour bezig geweest, waarbij ik vaak contact op moest nemen met de gemeentes in Zeeland. Je leert lijntjes te onderhouden en connecties op te bouwen. Voor je opleiding moet je ook wel eens een rapport maken, maar het is toch anders om voor een organisatie een rapport te schrijven, het voelt realistischer aan.

Wat zijn de leukste dingen die je bij VVN hebt meegemaakt?

Petra Kaljouw (vrijwilligster VVN) en ik hebben samen de Facebookpagina van Veilig Verkeer Zeeland vanaf de grond opgezet, dat vond ik heel leuk. We hadden zelf nog weinig ervaring met het beheren van een Facebookpagina. We kregen daarom een minicursus van Erik-Jan Koedijk, oprichter van Business x-factor samen met Henk-Jan Smit. Uiteindelijk pakte de Facebookpagina van VVN Zeeland veel groter uit dan dat de bedoeling was, maar wel op een hele leuke manier.

Waarom zou iemand zich volgens jou als vrijwilliger voor VVN moeten inzetten?

Ik merk zelf wanneer ik op de fiets zit met mijn telefoon in mijn handen, dat dit toch best gevaarlijk kan zijn. Mensen zouden naar mijn idee meer doordrongen moeten worden van de gevaren in het verkeer. Voordat ik bij VVN als vrijwilliger aan de slag ging, was ik veel  minder met verkeersveiligheid bezig. Nu let ik op mijn gedrag in het verkeer en hoe andere mensen zich hierin gedragen. Ik kijk er toch anders naar, meer bewust denk ik. Overigens voordat ik vrijwilliger was bij VVN wist ik wel ongeveer wat VVN doet, maar als je er pas echt in zit, zie je hoeveel VVN daadwerkelijk doet.

Persoonlijk vind ik dat vrijwilligerswerk goed is voor een ieder van ons. Door vrijwilligerswerk te doen, zien we hoe sommige dingen gaan waar we normaal niet bij stil staan en dat niet alles vanzelfsprekend is. Wanneer je achter de schermen ergens mee gaat kijken, merk je pas dat er veel meer achter zit dan dat je in de eerste instantie dacht.

Over het algemeen zijn het voornamelijk ouderen die vrijwilliger zijn bij VVN, hoe ervaarde jij dit als relatief jonge vrijwilliger?

Ik vind de ‘ouderen’ vrijwilligers van VVN heel open en altijd vriendelijk. Je hebt soms dat er een drempel ligt tussen de jongeren en de ouderen, die merkte ik helemaal niet. Ik merkte eigenlijk helemaal geen leeftijdsverschil en werd gewoon behandeld als ieder andere vrijwilliger