Eerder nieuws van de afdeling Schouwen-Duiveland 1e kwartaal 2016

Wanneer u regelmatig onze pagina bezoekt blijft u op de hoogte van het laatste afdelingsnieuws.

Geslaagde opfriscursus 25 januari 2016

Maandag 25 januari 2016 was het eindelijk weer zover dat we een opfriscursus rijvaardigheid 60+ konden geven in de Schutse te Burgh-Haamstede. Door actieve werving van cursisten zat deze dag al snel volgeboekt met het maximale aantal van 25 deelnemers. Vanaf 09:00 uur kon men binnenkomen om in te schrijven en een afspraak te maken voor de testrit van zaterdag 30 januari in Goes. Daarna was het onder het genot van een lekker kopje koffie en een overheerlijke verse bolus wachten tot 09:30 uur de cursus kon beginnen. De leeftijden van de cursisten liep uiteen van 58 t/m 92 jaar. 

Op een gezellige maar wel leerzame manier worden de diverse onderwerpen behandeld die betrekking hebben op de nieuwe verkeersregels en verkeersborden. Gedurende de cursus werden er steeds twee mensen tegelijk even uit de cursus gehaald om buiten het leslokaal een ogen-, oren-, en reactietest te ondergaan. 

 

 Om 10:45 uur is er weer een korte pauze waarin er koffie en thee gedronken kan worden in de foyer.

 Tijdens de lunchpauze schuiven alle cursisten en begeleiders gezellig aan voor een informele lunch.

 Hierna gaat de cursus verder met aan het eind nog een test die klassikaal besproken wordt. Het commentaar over het algemeen was, `een hele gezellige dag en veel  geleerd`.. Door het grote succes en berichten in de plaatselijke kranten hebben we een tweede cursus vol kunnen krijgen en wel op 29 februari a.s.

 Het streven is om in het najaar nog een derde cursus te gaan doen, wellicht in Zierikzee.

 

 

Testrit opfriscursus zaterdag 30 januari 2016 

Vandaag was het dan zover. De cursisten die het theoretische gedeelte van de opfriscursus  op maandag 25 januari jl. hadden gedaan konden vandaag de testrit doen.

De dag begon met heftige regen en storm. Maar de ritten gingen gewoon door. De eerste “slachtoffers”  kwamen op tijd binnen in Hotel van de Valk in Goes. Ik zeg bewust slachtoffers, omdat de meeste mensen dit ook zo voelen, terwijl dat echt niet nodig is. 

Na een heerlijk kopje koffie of thee neemt de ritbegeleider een aantal dingen door. Zo vraagt hij om het rijbewijs en of de auto verzekerd is.  Daarna volgt er enige uitleg over wat de bedoeling van de rit is. Ook informeert de ritbegeleider of de cursist nog regelmatig achter het stuur zit en zo ja, of er dan nog punten zijn waar men moeite mee heeft. Bijvoorbeeld het rijden op de snelweg, of juist het drukke verkeer in de stad. Dan is de ergste onzekerheid al weggenomen.

Als alles doorgenomen is, gaat de rit beginnen. Deze duurt gemiddeld 40 minuten en gaat een stuk door Goes, maar ook over de snelweg. Tijdens het rijden is het de bedoeling dat men gewoon doet zoals men normaal doet. Er wordt gezellig wat gepraat en gereden.

Na afloop gaat men terug naar de startlocatie waar de rit doorgenomen wordt en de begeleider aangeeft wat hij gezien heeft en wat er eventueel verbeterd kan worden of wat extra aandacht nodig heeft. Ook vult hij een formulier in waarop de punten nogmaals aangegeven worden en wat de cursist mee  kan nemen om nog eens rustig door te nemen. Tevens ontvangt iedereen die meegedaan heeft aan de rit een certificaat als bewijs van deelname.

Achteraf viel het best mee en is het zeker een aanrader voor anderen.